Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης που ανήκει στο Δήμο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη είναι ένας υπέροχος αστικός Βοτανικός Κήπος πέντε στρεμμάτων, μια πραγματική όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό, που εκτός των άλλων επιτελεί και σημαντικό εκπαιδευτικό έργο. Στα 14 χρόνια λειτουργίας του, έχουν ξεναγηθεί πάνω από 60.000 μαθητές, περιβαλλοντικές ομάδες, σύλλογοι και άτομα κάθε ηλικίας, αποκομίζοντας βασικές γνώσεις για τον κόσμο των φυτών.

Ο κήπος εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου του 2002. Η κατασκευή του είχε ξεκινήσει ήδη από το 1996. Σχεδιάστηκε από την κ. Χατζηαθανασιάδου Αθηνά – γεωπόνο και τον Γιάννη Μήρτσιο – αρχιτέκτονα. Η συνολική περιοχή έκτασης 27 στρεμμάτων ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, γήπεδα, αναψυκτήριο, αμφιθέατρο που αποτελούν βοηθητικούς χώρους του Βοτανικού Κήπου.
Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης είναι ένας περιφραγμένος χώρος με τρεις εισόδους και οργανώνεται εσωτερικά από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί τα φυτά από κοντά και να έχει πρόσβαση σε ειδικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει: βραχόκηπους, τριανταφυλλεώνα, αγρωστώδη, κάκτους και παχύφυτα, φοινικοειδή και μεσογειακά φυτά, θερμοκήπιο, ένα ρομαντικό κιόσκι. Στον χώρο του κήπου λειτουργεί και χώρος εκπαίδευσης, δημιουργικότητας και ψυχαγωγίας όπου γίνονται περιβαλλοντικές δράσεις.

Ένας τέτοιος κήπος που άνθισε και αναπτύχθηκε μέσα στον αστικό ιστό, συνιστά ένα ζωντανό κύτταρο και δε θα μπορούσε παρά να είναι στο επίκεντρο των περιβαλλοντικών δράσεων της πόλης, να αποτελεί πόλο έλξης για τη μαθητική κοινότητα και έγνοια για τη Διοίκηση του Δήμου και τις αρμόδιες υπηρεσίες όχι απλά να τον συντηρήσουν, αλλά να του προσθέσουν και πινελιές αναβάθμισης.

Η είσοδος στο Βοτανικό κήπο για το κοινό είναι δωρεάν.


www.pavlosmelas.gr