«Downton Abbey»: Έγινε και βιβλίο συνταγών από την ιστορικό τροφίµων Annie Gray

0
176

Η δηµοφιλής βρετανική τηλεοπτική δραµατική σειρά εποχής «Downton Abbey» µεταφέρθηκε πρόσφατα στη µεγάλη οθόνη µε ιδιαίτερα θετικές κριτικές και ταυτόχρονα αποτέλεσε έµπνευση για ένα βιβλίο συνταγών.

Στο βιβλίο The Official Downton Abbey Cookbook (εκδ. Weldon Owen) συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 συνταγές που προβάλλουν τη µαγειρική και τα έθιµα της αριστοκρατικής βρετανικής οικογένειας Κρόουλι, αλλά και τις γαστρονοµικές επιλογές του υπηρετικού προσωπικού της. Η ιστορικός τροφίµων, Άννι Γκρέι (Annie Gray) δίνει µια πλούσια και συναρπαστική εικόνα των πιάτων που ήταν δηµοφιλή µεταξύ 1912 και 1926, χρονική περίοδος που εξελίσσεται η ιστορία στον «Πύργο του Ντάουντον» (Downton Abbey)- µια εποχή τεράστιων αλλαγών και συγκρούσεων, καθώς και ανάπτυξης της τέχνης της µαγειρικής, αναφέρεται στην περίληψη του βιβλίου.

Οι συνταγές είναι προσαρµοσµένες από τις πρωτότυπες της εποχής, ή αναπαράγονται όπως παρουσιάζονται στην οθόνη και, όλες αντανακλούν τις επιρροές που βρέθηκαν στα τραπέζια του Downton Abbey. Οι συνταγές είναι οµαδοποιηµένες ανάλογα µε την περίσταση, πρωινό, γεύµα και δείπνο. απογευµατινό τσάι και πάρτι στον κήπο, πικνίκ, ορεκτικά, αγώνες, εορταστικές εκδηλώσεις, δείπνο στον πάνω όροφο, δείπνο και τσάι στον κάτω όροφο.

Η Άννι Γκρέι είναι µία από τις κορυφαίες ιστορικούς τροφίµων της Βρετανίας. Σπούδασε στα Πανεπιστήµια της Οξφόρδης, του Γιορκ και του Λίβερπουλ και είναι επίτιµη ερευνητική συνεργάτης στο Πανεπιστήµιο του Γιορκ. Είναι η συγγραφέας µαγειρικής βιογραφίας τη βασίλισσας Βικτωρίας και βιογραφίας της µαγείρισσας του Τσώρτσιλ, Τζορτζίνα Λάντεµαρε.