5 βιταµίνες που δεν πρέπει να λείψουν ποτέ από τη διατροφή µας

0
153

Η έλλειψη βιταµινών δηµιουργεί προβλήµατα. Όλοι το ξέρουν, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να «αδιαφορούν» για το κατά πόσο λαµβάνει το σώµα τους καθηµερινά τις βιταµίνες που χρειάζεται, στις ποσότητες που χρειάζεται. Δείτε τις 5 βιταµίνες που πρέπει οπωσδήποτε να λαµβάνουµε καθηµερινά, «τρώγοντας»:

Βιταµίνη C
Η «δύναµή» της γνωστή. Προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστηµα, αποτρέπει καρδιαγγειακές ανωµαλίες, δίνει ενέργεια στο σώµα, φροντίζει για την υγεία του δέρµατος, αναδοµεί και διατηρεί τα κύτταρα στον οργανισµό µας υγιή και πιστεύεται ότι «ανακουφίζει» και από το στρες. Η έλλειψή της µπορεί να προκαλέσει αίσθηµα κόπωσης, ατονία, τριχόπτωση. Αν βλέπετε συχνά µελανιέ ς χωρίς να θυµάστε, αν και πότε χτυπήσατε κάπου, επίσης µπορεί να σηµαίνει πως σας λείπει βιταµίνη C. Τουλάχιστον 500mg τη µέρα χρειάζεται το σώµα µας. Καλές πηγές είναι: τα «όξινα» φρούτα, κίτρο, πορτοκάλι, λεµόνια, γκρέιπ φρουτ και τα λαχανικά όπως το µπρόκολο και το κουνουπίδι. Προσθέστε τα σε smoothies, κάνουν ένα εξαιρετικά υγιεινό σνακ.

Βιταµίνη Κ
Πιο γνωστή για το ρόλο της στην επούλωση των τραυµάτων στο σώµα. Ρυθµίζοντας την πήξη του αίµατος, η βιταµίνη Κ βοηθάει τις πληγές µας να κλείνουν γρηγορότερα. Σηµαντική επίσης στην καλή υγεία των οστών και των δοντιών. Οι ενήλικες άντρες χρειάζονται τουλάχιστον 120 mg τη µέρα, ενώ οι γυναίκες 90 mg. Καλές πηγές είναι: τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, το λάχανο. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λάχανο ή σπανάκι στην πρωινή σας οµελέτα και να ξεκινήσετε τη µέρα σας µε µια καλή δόση βιταµίνης Κ. Επίσης, τα αυγά, τα γαλακτοκοµικά, το συκώτι, το λάδι ελιάς και σόγιας.

Βιταµίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
Βοηθά το σώµα να επεξεργάζεται και να µεταβολίζει τις τροφές, τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες, µια πολύ σηµαντική λειτουργία που µετατρέπει το φαγητό στην ενέργεια που χρειάζεται το σώµα για να «υποστηρίξει» τις καθηµερινές µας δραστηριότητες. Η ριβοφλαβίνη επίσης διατηρεί υγιή το δέρµα και τα µαλλιά. Έλλειψη αυτής της βιταµίνης µπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και δερµατικά προβλήµατα. Οι ενήλικες πρέπει να λαµβάνουν 1-1,5mg την ηµέρα. Καλές πηγές είναι: τα λαχανικά και τα γαλακτοκοµικά προϊόντα είναι φυσικές πηγές ριβοφλαβίνης. Ένα γιαούρτι για πρωινό ή ως δεκατιανό θα ενισχύσει τον οργανισµό σας µε τη σηµαντική αυτή βιταµίνη.

Βιταµίνη Ε
Η αντιοξειδωτική. Είναι ο εχθρός των ελεύθερων ριζών που προκαλούν επικίνδυνες φθορές στα κύτταρα, επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό και προκαλούν γήρανση του δέρµατος. Η βιταµίνη Ε, όχι µόνο εξουδετερώνει τη δράση των ελεύθερων ριζών αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο. Αν αυτά δεν είναι αρκετά για να σας πείσουν, η βιταµίνη Ε αυξάνει επίσης τη σεξουαλική διάθεση! Οι ενήλικες συνίσταται να λαµβάνουν 15 mg την ηµέρα. Καλές πηγές είναι: οι τροφές που περιέχουν τα «καλά» λιπαρά. Μια χούφτα καρύδια είναι ότι πρέπει ή αβοκάντο στη σαλάτα σας.

Βιταµίνη Β1 (θειαµίνη)
Η θειαµίνη είναι εξαιρετικά σηµαντική για την υγεία του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήµατος και του εγκεφάλου. Επίσης, βοηθάει στο µεταβολισµό των υδατανθράκων και στη διαδικασία της πέψης, αυξάνοντας την ενέργεια που παράγουν τα κύτταρα. Προστατεύει ακόµη και από τις βλάβες που µπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ. Η έλλειψή της προκαλεί αδυναµία, µυϊκή ατονία, απώλεια όρεξης, απώλεια µνήµης, δυσκοιλιότητα. Πρέπει να λαµβάνουµε 1,1-1,3 mg θειαµίνη την ηµέρα. Καλές πηγές είναι: τα φασόλια, τα καρύδια, τα δηµητριακά ολικής άλεσης, το χοιρινό κρέας, το συκώτι, οι ξηροί καρποί, το µαύρο ρύζι, τα αυγά. Συνοδέψτε το γεύµα σας µε κάτι από αυτά και θα έχετε όλα τα οφέλη αυτής της σούπερ βιταµίνης.