Το εστιατόριο μύθος στην πόλη μας για 60 χρόνια ήταν το ορόσημο της γαστρονομίας, με το καλύτερο μυδοπίλαφο και το καλύτερο κρέας με πουρέ!

Το 1926 εγκαινιάζεται το εστιατόριο με την επωνυμία «Όλυμπος Νάουσα». Οι 4 αρχικοί συνιδιοκτήτες ήταν οι Tσελίδη, Eμμανουηλίδη, Γεωργακόπουλου και Σφήκα. Πριν κτισθεί το 1925 το κτίριο, στη θέση του ήταν το θέατρο Ολυμπία. Βρισκόταν δίπλα στο ξακουστό ξενοδοχείο Μεντιτερανέ.

Οι παλιότεροι κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θυμούνται με νοσταλγία το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» και το εντυπωσιακό κτίριο που το στέγαζε, στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης 5, πολύ κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Στο «Όλυμπος Νάουσα» δεν υπήρχε περίπτωση να πας Σαββατοκύριακο χωρίς κράτηση και η φήμη του βασίστηκε στο καλό παραδοσιακό φαγητό. Σπεσιαλιτέ του, ο πουρές σπανάκι, το αρνάκι φρικασέ, κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας, η μπουγιαμπέσα με ψάρια και όστρακα, το μυδοπίλαφο και οι διάφορες πίτες από τυρόπιτα μέχρι κρεατόπιτα. Χύμα μαύρο ναουσέικο κρασί και γλυκίσματα που έφτιαχναν οι ζαχαροπλάστες του εστιατορίου με διάσημη την πουτίγκα και το γαλακτομπούρεκο.

Το κτήριο κατασκευάστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζακ Μοσσέ και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής της πόλης την εποχή του μεσοπολέμου, με αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία, που παραπέμπουν στην Μπελ Επόκ και το νεοκλασικισμό. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε το ισόγειό του, ως μουσείο ζυθοποιίας και δοκιμαστήριο μπίρας της ζυθοποιίας «Όλυμπος-Νάουσα». Το 1926 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον Κάρολο Φιξ. Τότε το ισόγειο του κτηρίου δόθηκε για εκμετάλλευση και το 1927 ξεκίνησε τη λειτουργία του το εστιατόριο, που διατήρησε την επωνυμία «Όλυμπος Νάουσα» και απέκτησε μεγάλη φήμη ως ορόσημο της γαστρονομικής Θεσσαλονίκης. Το 1993, το κτίριο, ιδιοκτησίας τότε της Τράπεζας Κρήτης και ακολούθως της Eurobank, χαρακτηρίσθηκε, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ένα χρόνο αργότερα, το θρυλικό εστιατόριο έκλεισε και το κτίριο παρέμενε σε κακή κατάσταση για χρόνια. Στόχος της νέας ιδιοκτησίας είναι η ανακατασκευή του σε πολυτελές boutique ξενοδοχείο, καθώς και η «αναβίωση» του ιστορικού εστιατορίου.