«Πριν από τον Τσελεµεντέ οι γεύσεις ήταν …ντεµοντέ!»
Αυτά υποστήριζαν χαριτολογώντας οι παλιές νοικοκυρές των αρχών του περασµένου αιώνα, θέλοντας να τονίσουν την επανάσταση που έφερε στην ελληνική κουζίνα ο δαιµόνιος µάγειρας µε τις πρωτότυπες, ευφάνταστες, ολοκαίνουργιες συνταγές του.

Νικόλας Τσελεμεντές

Ο αξεπέραστος µύθος της ελληνικής µαγειρικής Νικόλας Τσελεµεντές, ταλαντούχος, εξωστρεφής, καινοτόµος, κοσµοπολίτης, λάτρεψε την ελληνική κουζίνα και έβαλε στόχο να την αναδείξει, να την εµπλουτίσει, να την εκσυγχρονίσει. Και τα κατάφερε. Πειραµατίστηκε, ταξίδεψε, µελέτησε, δοκίµασε, εξέλιξε τις τεχνικές του. Γνώρισε και «µαθήτευσε» στις διασηµότερες κουζίνες της Ευρώπης και της Αµερικής, έχοντας πάντα σαν βάση την αρχαία ελληνική παράδοση και τις διατροφικές αξίες των αρχαίων Ελλήνων. Ο οδηγός µαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που εξέδωσε το 1926 µε το όνοµα «Τσελεµεντές» έγινε αξεπέραστο best seller και µαγειρική βίβλος για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυρές.

«-Καίτη! Έχω τραπέζι αύριο. Μπορείς να µου δανείσεις τον Τσελεµεντέ σου;
-Πολύ ωραίο το σουφλέ Ματίνα µου! Γεια στα χέρια σου!
-Ας είναι καλά ο Τσελεµεντές Φώφη µου!
-Μµµµ! Πεντανόστιµο! Εγώ δεν παντρεύτηκα γυναίκα, παντρεύτηκα Τσελεµεντέ!
-Αµάν πια µ’ αυτόν τον Τσελεµεντέ. Θα αρχίσω να ζηλεύω!»
Ατάκες που ακούγονταν συχνά σε οικογενειακά τραπέζια και ακάλυπτους πολυκατοικιών τις περασµένες δεκαετίες. Ατάκες που δείχνουν την τεράστια φήµη και τη µεγάλη αξία του «εθνικού» µας µάγειρα!