Το Σιδηροδρομικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης

0
65

Μία σπάνια ατμάμαξα που σώζεται ίσως η μοναδική σε όλη την Ευρώπη. Κατασκευάστηκε στην Γερμανία, μαζί άλλες περίπου 75 ατμάμαξες, κάτω από την καθοδήγηση του Alfred de Glehn από το 1894 έως το 1901.
Εξερευνώντας τα ιστορικά διαμάντια που κρύβει η δυτική Θεσσαλονίκη θα συναντήσει κανείς πάνω στην Οδό Μοναστηρίου ένα κτίριο-μνημείο του 1894. Την πρώην στρατιωτική στάση του Ενωτικού (Station Militaire) που λειτουργεί σήμερα ως σιδηροδρομικό μουσείο. Αυτός ο μικρός σταθμός αντίκρισε το βλέμμα στρατιωτών Ελλήνων και ξένων που πολέμησαν στην διάρκεια των βαλκανικών και παγκοσμίων πολέμων. Αντίκρισε το πικρό βλέμμα χιλιάδων μελών της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, σ’ εκείνο τον δεύτερο ατιμωτικό έλεγχό τους, πριν φύγουν για πάντα από την πόλη.
Το κτίριο της Στρατιωτικής στάσης (Station Militaire) της εταιρείας Σιδηροδρόμων «Jonction – Salonique – Constantinople» βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης περίπου 500 μέτρα μετά την ανισόπεδη γέφυρα της οδού Μοναστηρίου προς την έξοδο της πόλης, μεταξύ των κυρίων Σιδηροδρομικών γραμμών που εκπορεύονται από τον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και την Οδό Μοναστηρίου στα διοικητικά όρια του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Το κτίριο κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας. Συγκεκριμένα κατασκευάσθηκε από το 1891 μέχρι το 1894 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pierro Arigoni μετέπειτα κατασκευαστή της Κάζα Μπιάνκα.
Το μουσείο περιλαμβάνει ποικίλες αίθουσες στις οποίες μπορείτε να θαυμάσετε σπάνια εκθέματα.

Αίθουσα σταθμάρχη
Στην αίθουσα αυτή εκτίθενται στολές σταθμαρχών των Ελληνικών σιδηροδρόμων αλλά και σιδηροδρόμων των βαλκανικών χωρών παλαιοτέρων ετών, διάφορα αντικείμενα που υπήρχαν σε ένα γραφείο σταθμάρχη, όπως μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίων, σφραγίδες, τηλέγραφοι, παλαιές γραφομηχανές, σήματα και διακριτικά στολών, καπέλα, υπηρεσιακά υποδείγματα κυκλοφορίας αμαξοστοιχιών, έπιπλα, διάφορα έντυπα εποχής κ.λπ.

Αίθουσα τεχνολογίας σιδηροδρόμου
Στην αίθουσα τεχνολογίας υπάρχουν εξαρτήματα εξοπλισμού των μηχανών έλξης (Ατμαμαξών και Δηζελαμαξών) όπως ταχογράφοι, χειριστήρια πέδης κ.λ.π, αλλά και εξοπλισμός σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων, σταθμών, συνεργείων, εξοπλισμός σηματοδότησης, ισόπεδων διαβάσεων και γραμμής όπως τηλεφωνικά κέντρα, τηλέγραφοι, καταγραφικά γραμμής κ.λπ.


Το Μουσείο λειτουργεί αποκλειστικά με την φροντίδα του συλλόγου «Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης» από Δευτέρα ως Παρασκευή και ώρες από 10:00 – 14:00.