Οι Μπούλες της Νάουσας
Για το κρασί της Νάουσας σίγουρα κάτι γνωρίζεις… Για τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες της Αποκριάς, όμως; Πρόκειται ουσιαστικά για ένα χορευτικό δρώμενο που ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και στο οποίο συμμετέχουν αποκλειστικά άνδρες. Οι Ναουσαίοι, λοιπόν, ντυμένοι Γενίτσαροι, με τη χαρακτηριστική μάσκα με το μουστάκι και τον θώρακα από νομίσματα, περνούν χορεύοντας από σπίτι σε σπίτι και μαζεύονται σε μπουλούκια. Μαζί τους έχουν την Μπούλα, έναν άνδρα ντυμένο νύφη. Γενίτσαροι και Μπούλες, αφού κάνουν την παραδοσιακή στάση στο «κονάκι», για να πάρουν την άδεια του δημάρχου, μεταφέρουν τη μουσική και το χορό τους στους δρόμους της πόλης – ένα συνεχόμενο χορευτικό γλέντι, που καταλήγει στη μύηση της Μπούλας στον κόσμο των ανδρών, πετώντας τη μάσκα και τα γυναικεία της ρούχα, όπως γινόταν σε αρχαίες τελετές ενηλικίωσης.  
Και αν οι πολλές λεπτομέρειες των παραδοσιακών εθίμων δε σε συγκινούν ιδιαίτερα, μην ξεχνάς ότι… η φυσική τους κατάληξη είναι ένα μεγάλο γλέντι στην πλατεία Αλωνίων, όπου προσφέρονται παραδοσιακοί μεζέδες και κεράσματα, συνοδεία άφθονου Ναουσαίικου κρασιού, ασφαλώς!

Ξανθιώτικο καρναβάλι
«Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι», επειδή από τότε που γεννήθηκε, 53 χρόνια πριν, δίνεται έμφαση στο λαογραφικό στοιχείο και τις παραδόσεις της Θράκης.

Πατρινό Καρναβάλι
«Πατρινό Καρναβάλι για πάντα!» Δεν είναι μόνο η Μεγάλη Παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς που κάνει την Πάτρα κορυφαίο προορισμό της εποχής. Ίσως έχεις ακούσει, για τα «Μπουρμπούλια»: χοροί, όπου οι άνδρες, αμεταμφίεστοι, επιλέγουν τη ντάμα τους… στα τυφλά, αφού οι γυναίκες φορούν μαύρο ντόμινο και μαύρη μάσκα ή για το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, που βάζει τις καρναβαλικές ομάδες σε περιπέτειες και αναζητήσεις. Μην ξεχνάς και το Καρναβάλι των Μικρών, την παρέλαση όπου συμμετέχουν αποκλειστικά παιδιά!  

Μεθυδότεια και Λαμπαδηφορία στο Καρναβάλι της Νάξου
Τα Μεθυδότεια και η Λαμπαδηφορία λαμβάνουν χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο πριν την Καθαρά Δευτέρα. Και τα δύο δρώμενα ξεκινούν από το εντυπωσιακό κάστρο και ολοκληρώνονται στο ναό του Απόλλωνα. Το νησί αυτές τις μέρες είναι γεμάτο ζωή, από ντόπιους και τουρίστες που έρχονται να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν στα έθιμα. Την Παρασκευή της Αποκριάς ο θεός Διόνυσος έχει την τιμητική του στη Χώρα της Νάξου. Η μουσική είναι έντονη και οργιαστική, δηλώνοντας τις αντιθέσεις της ζωής. Οι άνδρες είναι ντυμένοι Σάτυροι, οι γυναίκες Μαινάδες και αναπαριστούν σκηνές από τη ζωή του Διονύσου και των ακολούθων του. Κατεβαίνοντας από το κάστρο προς το λιμάνι της Νάξου, οι Σάτυροι περιπαίζουν τους επισκέπτες και χορεύουν με τις Μαινάδες. Ο θεός Διόνυσος στο άρμα του, πίνοντας κρασί, δίνει εντολές στους ακολούθους του να κάνουν το νησί άνω κάτω. Η Λαμπαδηφορία είναι ένα σχετικά σύγχρονο καρναβαλικό δρώμενο. Ξεκίνησε το 1994 από κάποιους νέους, μέλη της τοπικής κινηματογραφικής λέσχης. Τα μέλη ντύνονται «στοιχειά», βάφοντας τα πρόσωπά τους για να μοιάζουν με ασπρόμαυρες μάσκες, κρατούν λευκά σεντόνια και πυρσούς. Τα σκοτεινά σοκάκια της ιστορικής πόλης σε συνδυασμό με τους αναμμένους πυρσούς και τις μυσταγωγικές κινήσεις των «στοιχειών» δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα για τους επισκέπτες.