Νίκος Ηλιάδης
executive chef

0
571
Νίκος Ηλιάδης

Ο Νίκος Ηλιάδης είναι ένας ιδιαίτερος και υπεύθυνος σεφ με ομαδικό πνεύμα συνεργασίας.
Διακρίθηκε σε πολλούς διαγωνισμούς μαγειρικής με αριστεία και πρώτα βραβεία. Αγαπά την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, αλλά και την υψηλή γαστρονομία. Έχει εργαστεί σαν executive chef σε πολλά γνωστά εστιατόρια, ξενοδοχεία, εστιατόρια σε νησιά, wine bar, bistrot, αλλά και στο εξωτερικό. Από την Αριδαία στη Μύκονο, από τη Θεσσαλονίκη στην Κύπρο και στη Χαλκιδική, κι από κει στο Μόναχο. Κάθε ταξίδι του και μία συνταγή, κάθε σταθμός και πάρα πολλές γαστρονομικές εμπειρίες. Η σχολή του έδωσε τις απαραίτητες βάσεις και γνώσεις σε ένα οργανωμένο περιβάλλον με σημαντικές υποδομές και δυνατότητες. Οι γνώσεις του στην Ελληνική, Μεσογειακή, Μεξικάνικη, Ιταλική, Διεθνή κουζίνα, αλλά και στη Ζαχαροπλαστική είναι μεγάλες, παρά το νεαρό της ηλικίας του, και το επίπεδο του στην οργάνωση, στη λειτουργία κουζίνας, στη σύνθεση Μενού ALA CARTE, BUFFET, αλλά και στην παρασκευή Ιδιαίτερων πιάτων (GOURMET) είναι Άριστες!
Ήταν σεφ το καλοκαίρι του 2018 στο ξενοδοχείο Θάλασσα στην Κω Μάρτιο–Νοέμβριο. Το χειμώνα του 2018-2019 καθηγητής στις σχολές Δέλτα, και τώρα είναι σεφ στο εστιατόριο «Classiko» στη Σαντορίνη από 1 Μαρτίου 2019.

Μιλήστε μας για σας κ. Ηλιάδη. Πως αποφασίσατε να γίνετε σεφ;
Είμαι 36 ετών, γεννήθηκα στην Προσοτσάνη Δράμας και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη μου επαφή με τη μαγειρική ήταν σε πιτσαρία, όταν ξεκίνησα να δουλεύω για το χαρτζιλίκι μου, παράλληλα με το λύκειο. Εκεί αποφάσισα ότι αυτό το επάγγελμα θα ακολουθήσω γιατί έτσι μου δινόταν η δυνατότητα να εκφραστώ και να δημιουργήσω. Έτσι ξεκίνησε ένας μεγάλος έρωτας.

Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα έχει ομοιότητες με την παλιά παραδοσιακή;
Φυσικά και έχει, αφού η παραδοσιακή κουζίνα είναι η βάση της σύγχρονης κουζίνας και πάνω σε αυτήν εξελίχθηκαν και εξελίσσονται οι σύγχρονες τεχνικές της μαγειρικής.

Ποιοι μάγειρες επηρέασαν τη μαγειρική σας;
Αρχικά οι δάσκαλοί μου στην σχολή, Ζήσης Κεραμέας, ο Μεγάλος Δάσκαλος με γνώση και σοφία και Γιάννης Φραγκάκης ταλαντούχος και μεταδοτικός, νέος καθηγητής τότε. Αργότερα στην πρακτική ο μέντοράς μου Φώτης Σκαμάγκης, που με τη στήριξη και την καθοδήγησή του έκανα πράξη αυτά που διδάχτηκα και που έμαθα πολλά κοντά του .

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει;
Όταν μπαίνω στον χώρο της κουζίνας ακόμα και αν είμαι πεσμένος ψυχικά ή σωματικά επειδή αγαπώ πολύ αυτό που κάνω, ξεχνάω τα πάντα και δημιουργώ. Κάθε μέρα είναι ένα ταξίδι.

Ποια υλικά αγαπάτε;
Το Κρητικό ελαιόλαδο, τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, τα Ελληνικά τυριά, τα βότανα της Ελληνικής γης.

Ποια ήταν η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει σχετικά με τη μαγειρική και από ποιον ήταν;
Η συμβουλή του δασκάλου μου Ζήση Κεραμέα. «Καλός μάγειρας είναι αυτός που σκοπεύει να γίνει καλύτερος μάγειρας».