ΥΛΙΚΑ—για 4 άτομα

1 χταπόδι μικρό
1 πακέτο μακαρονάκι κοφτό
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο




3 ποτήρια κρασί κόκκινο ξηρό
3 δάφνες
Μπαχάρι σε κόκκους (20τμχ)
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Θυμάρι ξερό ή φρέσκο
Αλάτι / Πιπέρι
ελαιόλαδο
1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ—
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι να βράσει με νερό μέχρι να το σκεπάσει και δύο ποτήρια από το κρασί, τις δάφνες και τους κόκκους από το μπαχάρι. Ανάλογα το χταπόδι είναι και η ώρα του βρασίματος. Το δοκιμάζουμε τρυπώντας το με ένα πιρούνι. Όταν το χταπόδι μας βράσει, το βγάζουμε και κρατάμε ένα ποτήρι από το ζωμό του.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, όχι πάρα πολύ όμως γιατί θα συνεχίσουν το βράσιμο μαζί με τη σάλτσα μας. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη. Στην κατσαρόλα που έχουμε βράσει τα μακαρόνια μας, βάζουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το χταπόδι, το οποίο το έχουμε ψιλοκόψει και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε μέχρι να φύγουν τα υγρά της ντομάτας. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ζωμό από το χταπόδι, αλλά όχι πολύ για να μην αραιώσει πολύ η σάλτσα. Δοκιμάζουμε για αλάτι, γιατί το χταπόδι μας μπορεί να είναι από μόνο του αλμυρό. Προσθέτουμε πιπέρι και το θυμάρι. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη βάζουμε τα μακαρόνια μας και ανακατεύουμε να πάει η σάλτσα παντού. Προσθέτουμε το μαϊντανό και το πιάτο μας είναι έτοιμο!

Καλή όρεξη!


Σεφ Γιώτα Περδίκη
Εστιατόριο – Πατσατζίδικο “Πάντερμος”

Γρηγορίου Κολωνιάρη 75
Όπισθεν σταθμού Θεσσαλονίκης
Τ. 2310725838
www.pantermos.gr