Μάριε πότε και πώς άρχισε η ενασχόλησή σου με τη μουσική;
Κατ’ αρχήν, ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Κοίταξε, δεν ήθελε και πολύ. Ζώντας μέσα σε μια οικογένεια με μακρά παράδοση στη μουσική, ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσω κι εγώ. Ο παππούς με τη γιαγιά μου, τότε πίσω στο 1942 που ίδρυσαν το Ωδείο Βορείου Ελλάδος δίδασκαν ακορντεόν. Με βάλανε και μένα λοιπόν οι γονείς μου στο πιάνο για να μου δώσουν ένα ερέθισμα. Από κει και μετά, βρήκα το δρόμο μου…
Με ποιο είδος μουσικής ασχολείσαι;
Ξεκίνησα με πιάνο στα 6, μετά ασχολήθηκα και με το φλάουτο στα 13 για 7 χρόνια, αλλά στο τέλος με κέρδισε η κιθάρα «δίνοντας» μου Δίπλωμα. Από εκεί και πέρα πάντα ήθελα να έχω και μια μπάντα να παίζουμε διάφορα, αλλά ήδη δούλευα και δεν είχα χρόνο.
Γράφεις δική σου μουσική;
Μου φαίνεται δύσκολο, ίσως γιατί δεν το διδάχτηκα. Πιο πολύ μου αρέσει η εικόνα: καφές, φόρμα, παρτιτούρα, διάβασμα. Να μάθεις ένα κομμάτι που το έχεις ακούσει, να το κάνεις «κτήμα» σου και μετά να προσπαθήσεις να φτάσεις τα «μεγάλα ονόματα» όσον αφορά στην εκτέλεσή του. Ή να δώσεις τη δικιά σου οπτική στο κομμάτι, παίζοντάς το. Αυτό εξαρτάται από το τι έχεις μέσα σου…
Ονειρεύεσαι κάποια σημαντική συνεργασία;
Τα πάντα είναι ανοιχτά, γιατί μέσα από τον καλλιτεχνικό διάλογο προκύπτουν πράγματα και ευκαιρίες. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο νου μου. Ίσως με κάποιον εκδοτικό οίκο, για τα ποιήματα ή τα σχέδιά μου, τίποτα δεν αποκλείω.
Πιστεύεις πως για να γίνει κάποιος μουσικός χρειάζεται να σπουδάσει πάνω σε αυτό ή το ταλέντο και μόνο αρκεί;
Νομίζω, ότι κάποιος που έχει ένα ταλέντο οπουδήποτε, πρέπει να διδαχθεί για το πώς να το «ξεκλειδώσει». Αυτό δεν αφορά στη μουσική μόνο, φυσικά. Απλά στη μουσική, που είναι η πιο δύσκολη τέχνη, επειδή είναι άυλη, πιστεύω ότι κάποιος οφείλει στον εαυτό του να διδαχθεί από κάποιους που ξέρουν κάτι παραπάνω, έτσι ώστε να μη χάσει χρόνο, ανακαλύπτοντας τα μυστικά μόνος του.
Ποιο είδος μουσικής αγαπάς περισσότερο;
Από τα 13, όταν ήθελα να βρω τη μουσική μου ταυτότητα σαν ακροατής, άκουγα τα πάντα ή έτσι νόμιζα, τουλάχιστον. Κάποια στιγμή ήρθα σε επαφή με τη metal σκηνή. Ε,… λοιπόν, βρήκα και κάποιους άλλους εκεί μέσα, που τραγουδούσαν για τις δικές μου αγωνίες! Ταυτίστηκα κατευθείαν. Από τότε δε σταμάτησα να παρακολουθώ συναυλίες. Επίσης και η punk έχει πολλές μετοχές στο στερεοφωνικό μου. Όπως φυσικά και η κλασική. Γενικά μου αρέσουν οι μουσικές που έχουν κάτι να πουν…
Μίλησε μας για το Ωδείο Βορείου Ελλάδος
Το Ω.Β.Ε. και η οικογένεια, είναι δυο έννοιες δεμένες μεταξύ τους για μένα. Είναι το πόνημα που ονειρεύτηκε και έκανε πραγματικότητα ο παππούς μου, Ιωάννης Μητσόπουλος το 1942 στη Θεσσαλονίκη, όπου, από την έναρξή του αποτελεί ένα σταθερό πυλώνα παιδείας και πολιτισμού, πάντα παρών στις ανάγκες των μαθητών του, διαθέτοντας ένα πολυποίκιλο και ενημερωμένο διδακτικό προσωπικό, παρέχοντας κάθε μέσο και προλαμβάνοντας κάθε ανάγκη των συμμετεχόντων στον κόσμο της μουσικής. Το Ωδείο Βορείου Ελλάδος αποτελεί προτεραιότητα για την οικογένεια να συνεχίσει την παράδοσή του, αφενός, αφετέρου οφείλει να παραμείνει ένα κορυφαίο Ωδείο πανελλαδικώς, κρατώντας την ίδια επιμέλεια και ζήλο όπως όταν ξεκίνησε. Το χρωστάμε όλοι σε μας. Καθηγητές. Μαθητές. Γονείς.
Mέσα από τη μουσική οι άνθρωποι να αρχίσουν
να σέβονται περισσότερο τα πάντα γύρω τους.
Διδάσκεις μουσική στο Ωδείο και από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει κανείς;
Όχι, δεν διδάσκω μουσική, αν και έχω μεταδοτικότητα. Πέρα από αυτό όμως, έχουν αυξηθεί και οι απαιτήσεις από τον κόσμο και το σχολείο (Ωδείο), άρα οφείλω να είμαι στο πόστο μου, ό,τι κι αν γίνει και να εξυπηρετήσω άψογα. Πέρα του ότι δεν έχω εξτρά χρόνο να διαθέσω… Τώρα για την ηλικία που πρέπει να ξεκινήσει κανείς, η απάντηση είναι, όσο το δυνατόν πιο νωρίς, με την έννοια του ότι τα χέρια και ο εγκέφαλος είναι πιο εύπλαστα. Μετά είναι πόσο το θέλεις κιόλας…
Χρειάζεται πολύ μελέτη στην κλασική μουσική;
Δε νομίζω ότι χρειάζεται πολύ διάβασμα, δηλαδή να κάτσει κάποιος στο πιάνο π.χ. και να μη σηκωθεί πριν τις 7 ώρες… Αυτό που χρειάζεται είναι συγκεντρωμένη μελέτη του στιλ «τι θέλω να διορθώσω;» Την τάδε τεχνική. Ωραία, σήμερα θα δουλέψω πάνω στην τάδε τεχνική και να τελειώσει το διάβασμά σου στο τέλος της ημέρας και να πεις ότι «σήμερα, βελτιώθηκα». Αυτό. Το μυστικό είναι ο έλεγχος, το τι κάνεις εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή πάνω στο όργανο. Δεν είναι, αρχίζουμε και παίζουμε και ό,τι βγει. Πέρασα από τρία όργανα, αυτό που λέω, είναι αποδεδειγμένο 300%!
Πόσα είναι τα χρόνια που χρειάζεται κάποιος για να φτάσει στο Δίπλωμα Πιάνου; (Οργάνου)
Ανάλογα τον κόπο, τον τρόπο που διαβάζει κανείς, το πόσο το θέλει και το χρόνο που μπορεί να διαθέσει, προκειμένου να φτάσει, όσο πιο γρήγορα στο δίπλωμα οργάνου. Έρχονται γονείς στο Ωδείο και με ρωτάνε ακριβώς το ίδιο πράγμα και η απάντηση είναι πάντα η ίδια. Υπάρχουν ειδικές (κατατακτήριες) εξετάσεις γι’ αυτούς που «βιάζονται», σε κάθε Ωδείο, που βοηθούν το μαθητή να προχωρήσει γρηγορότερα, εφόσον είναι «δυνατός».
Έχεις να προσθέσεις κάτι;
Θα ήθελα να προσθέσω 2 πράγματα:
1ον, αρχίστε μουσική σε οποιαδήποτε ηλικία, μην τη φοβάστε, θα σας ανταμείψει! Σας περιμένουμε στους χώρους του Ωδείου μας για να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα.
Και 2ον, ελπίζω μέσα από τη μουσική και όχι μόνο, οι άνθρωποι να αρχίσουν να ΣΕΒΟΝΤΑΙ περισσότερο τα πάντα και τους πάντες γύρω τους. Αυτό νομίζω ότι λείπει από την κοινωνία μας, εάν θέλει να λέγεται «ολοκληρωμένη». Τις ευχές μου.
Ωδείο Βορείου Ελλάδος
Καλαμαριά: Εθνικής Αντιστάσεως 16
Τ. 2310422885
Καμάρα: Εγνατία 115
Τ. 2310262244
Εύοσμος: Παύλου Μελά 25, (κεντρική πλατεία)
Τ. 2310760778