Ραντεβού στα «λουλουδάδικα». Πόσες φορές δεν ακούσαμε αυτή τη φράση ή πόσες φορές δεν την είπαμε και εμείς οι ίδιοι σε φίλους και γνωστούς. Αυτή η ιστορική γωνιά στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης αποτελεί σημείο κατατεθέν της πόλης. Πως όμως «γεννήθηκαν» τα λουλουδάδικα;

Η ιστορία τους πάει αρκετά πίσω και πιο συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1950. Τότε, το Σωματείο Ανθοπωλών ήρθε σε συνεννόηση με τον Υπουργό Βορείου Ελλάδας για να στεγάσουν τα πλανόδια ανθοπωλεία τους, τα οποία και έστηναν στην περιοχή από το 1936. Στη συμβολή των οδών Κομνηνών με Βασιλέως Ηρακλείου μπροστά στην αγορά Μοδιάνο, δημιουργήθηκαν 11 μικρά καταστήματα που γέμισαν με χρώματα και αρώματα την περιοχή. Δίπλα στα «λουτρά της αγοράς», τα γνωστά ως Παζάρ χαμάμ ή Γιαχουντί χαμάμ, έγραψαν τη δική τους ιστορία και ανέδειξαν την περιοχή, ως το μεγαλύτερο παζάρι λουλουδιών της Θεσσαλονίκης. Εκείνη την εποχή τα πράγματα ήταν πιο ωραία, πιο αγνά και ο κόσμος που ψώνιζε στο κέντρο ήταν πολύ περισσότερος σε σχέση με σήμερα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη δημιουργία μεγάλων πολυκαταστημάτων, αλλά και συνοικιακών αγορών, που έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το θετικό είναι πως παρόλο που οι Θεσσαλονικείς μείωσαν τις αγορές τους από τα λουλουδάδικα, πολλοί είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο 5 καταστήματα, στα οποία συστεγάζονται δύο ανθοπωλεία. 

Φθάνοντας τα 65 χρόνια ζωής τα λουλουδάδικα κλεισμένα ανάμεσα σε ψηλές πολυκατοικίες διατηρούν την όψη της δεκαετίας του ‘50 και παραμένουν μια ιδιαίτερη γωνιά της πόλης, αξιοθέατη για επισκέπτες και Θεσσαλονικείς.