Σε φέτες, σε φρουτοσαλάτες, σε γρανίτα ή αναψυκτικό το καρπούζι με 90% περιεκτικότητα σε νερό είναι από τα πιο δροσιστικά φρούτα του καλοκαιριού και κατέχει τη θέση του «βασιλιά» για πολλά χρόνια.
Υπάρχουν περισσότερες από 1.200 ποικιλίες καρπουζιού στον κόσμο που διαφέρουν μεταξύ τους βάσει χρώματος, γεύσης και σχήματος. Το κίτρινο είναι λιγότερο γλυκό από το κόκκινο, διατηρείται όμως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το πορτοκαλί έχει στυφή γεύση και καθόλου σπόρους στο εσωτερικό του.
Οι Ιάπωνες παρασκευάζουν τετράγωνα καρπούζια και τα εξάγουν στη Μόσχα όπου οι Ρώσοι πληρώνουν αδρά για να τα αποκτήσουν. Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας παρασκευάζουν με τον φλοιό του καρπουζιού γλυκό του κουταλιού.
Η προσφορά του καρπουζιού ως ένδειξη αγάπης
Τα τριαντάφυλλα και οι ανθοδέσμες αντικαθιστούνται από την υπέροχη στολισμένη συσκευασία δώρου καρπουζιού. Στην Κίνα και στην Ιαπωνία προσφέρουν την εν λόγο συσκευασία ως ένδειξη αγάπης και φιλίας. Η παράδοση αυτή μάλιστα λέγεται πως έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια.