ΥΛΙΚΑ—1 πακέτο κανελόνια
Παρµεζάνα τριµµένη

Για τον κιμά
1 κιλό κιµά
1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
1 σκόρδο ψιλοκοµµένο
1 κονσέρβα ντοµατάκι ψιλοκοµµένο
Αλάτι / Πιπέρι
Θυµάρι, Ηλιέλαιο

Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
Λίγη παρµεζάνα (προαιρετικά)
2 κρόκους αυγού
Αλάτι / Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο

Για τη σάλτσα
ελαιόλαδο
1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκοµµένη
1 συσκευασία ντοµατάκι κονκασέ
½ κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. βασιλικός ή ρίγανη
Αλάτι / Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ—

■ ΚΙΜΑΣ
Σε ένα µεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, Ρίχνουµε το ηλιέλαιο και τσιγαρίζουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο. Όταν πάρουν χρώµα προσθέτουµε τον κιµά και ανακατεύουµε καλά, να αλλάξει χρώµα και να µη δηµιουργηθούν γροµπαλάκια. Προσθέτουµε το ντοµατάκι, αλάτι, πιπέρι και θυµάρι και αφήνουµε να µαγειρευτεί. Όταν φύγουν τα υγρά του το κατεβάζουµε από τη φωτιά.

■ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Σε µια κατσαρόλα λιώνουµε το βούτυρο και προσθέτουµε το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν αλλάξει λίγο χρώµα (δε θέλουµε πολύ) ρίχνουµε το γάλα και ανακατεύουµε συνέχεια για να µη σβολιάσει. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και συνεχίζουµε το ανακάτεµα. Όταν η µπεσαµέλ µας πήξει, την κατεβάζουµε από τη φωτιά και προσθέτουµε τους κρόκους και την παρµεζάνα, ανακατεύοντας γρήγορα για να µην κόψει το αυγό. Προσθέτουµε αλάτι πιπέρι και µοσχοκάρυδο, ανάλογα τις προτιµήσεις µας.

■ ΣΑΛΤΣΑ
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουµε το χυµό ντοµάτας, τη ζάχαρη, το βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουµε. Βράζουµε και κατόπιν µαγειρεύουµε σε χαµηλή φωτιά για 15΄ περίπου λεπτά, µέχρι να δέσει η σάλτσα.

■ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Γεµίζουµε τα κανελόνια µε τον κιµά και τα στρώνουµε σε ένα πυρέξ στο οποίο έχουµε βάλει πρώτα τη σάλτσα. Τα κανελόνια πρέπει να έχουν αρκετά υγρά, οπότε σε περίπτωση που δεν είναι αρκετή η σάλτσα προσθέτουµε λίγο νερό. Περιχύνουµε την µπεσαµέλ και πασπαλίζουµε αν θέλουµε µε παρµεζάνα. Ψήνουµε στους 180 βαθµούς για 50΄ λεπτά περίπου (ανάλογα το φούρνο) ή µέχρι να πάρει χρώµα η µπεσαµέλ και να µαλακώσουν τα κανελόνια.


Πριν το κόψουμε το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Καλή επιτυχία!


Σεφ Γιώτα Περδίκη
Εστιατόριο – Πατσατζίδικο “Πάντερμος”

Γρηγορίου Κολωνιάρη 75
Όπισθεν σταθμού Θεσσαλονίκης
Τ. 2310725838
www.pantermos.gr