Ιατρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο: Πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη

0
64

Ο καρκίνος του προστάτη (ΚΠ) παραμένει ένας από τους συχνότερους καρκίνους του ανδρικού πληθυσμού και η επιτυχής απεικόνισή του παραμένει ακόμη και σήμερα πρόκληση για τους Ακτινοδιαγνώστες και “πονοκέφαλος” για τους κλινικούς Ουρολόγους. Σύμφωνα και με τα λόγια ενός από τους πιο σημαντικούς άνδρες της ουρολογίας του Patrick Walsh «Η εφεύρεση που θα έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ουρολογία θα είναι η ανάπτυξη μιας ακριβούς απεικονιστικής μεθόδου που θα ανευρίσκει τον καρκίνο μέσα στον προστάτη». Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη (mpMRI) αισιοδοξεί και φαίνεται να καταφέρνει να καλύψει την παραπάνω ανάγκη.

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη (mpMRI) ουσιαστικά
αποτελεί μετεξέλιξη της κλασικής Μαγνητικής Τομογραφίας, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από διαφορετικές τεχνικές και παραμέτρους οι οποίες συνοψίζονται σε έναν τελικό αλγόριθμο-Score (PI-RADS) που προβλέπει με ακρίβεια την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου, όπως ακριβώς γίνεται και στον καρκίνο του μαστού.

Η εξέταση πραγματοποιείται σε Μαγνητικούς Τομογράφους 3Tesla και έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει και πολύ μικρούς όγκους (<1εκ) που δεν είναι δυνατόν να απεικονισθούν με οποιαδήποτε άλλη απεικονιστική μέθοδο και δεν είναι δυνατόν να βρεθούν κατά την κλασική δακτυλική κλινική εξέταση. Ιδανικό θα ήταν να προηγείται κάθε βιοψίας προστάτη αφού η ανάδειξη ύποπτων βλαβών θα οδηγήσει σε πιο στοχευμένες βιοψίες και σε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα. Γι’αυτόν τον λόγο και στις οδηγίες της Βρετανικής Ουρολογικής Εταιρείας η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία πρέπει να προηγείται κάθε βιοψίας προστάτη.

Η πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία του προστάτη μ’έναν μαγνητικό τομογράφο 3 Tesla (multiparametric Magnetic Resonance Image 3 Tesla, mpMRI 3T) δεν αποτελεί ¨μαγική εξέταση¨ που λύνει όλα τα προβλήματα της παθολογίας του προστάτη. Αποτελεί όμως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που σε συνδυασμό με την κλασική κλινική εξέταση και το Προστατικό αντιγόνο (PSA), μας βοηθούν να διαγνώσουμε τον καρκίνο του προστάτη σε πρώιμα στάδια.
Η εξέταση δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία, σε Μαγνητικούς Τομογράφους 3Tesla ΔΕΝ απαιτείται χρήση ενδοορθικού πηνίου και η διάρκεια της είναι περίπου 30min, όσο και μιας κλασικής απλής Μαγνητικής Τομογραφίας.
Στην σύγχρονη Ιατρική, η πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία του προστάτη μ’έναν μαγνητικό τομογράφο 3 Tesla (multiparametric Magnetic Resonance Image 3 Tesla, mpMRI 3T) είναι η πλέον απαραίτητη εξέταση για την διάγνωση, σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη και την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας

Το Ιατρικό Τούμπας είναι ένα σύγχρονο Διαγνωστικό Κέντρο που ιδρύθηκε το 2017 στη Θεσσαλονίκη. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής στην απεικόνιση, την πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενών και ευπαθών ομάδων και ακολουθώντας τις επιστημονικές εξελίξεις, το Ιατρικό Τούμπας εφαρμόζει την τεχνολογία νέας γενιάς στον ιατρικό τομέα εγκαθιστώντας νέα απεικονιστικά μηχανήματα με εγγυημένη ποιότητα αποτελέσματος.

Δημήτριος ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης

Iατρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο Τούμπας
Διογένους 30, Τούμπα
T. 2310915878
T. Ιατρικό Τούμπας Διαγνωστικό Εργαστήριο