Οι φουρνάρηδες της Βιέννης επινόησαν το κρουασάν για να κοροϊδέψουν τον στρατό του Σουλεϊµάν που απέτυχε να καταλάβει την πόλη. Η ιστορία του γλυκίσµατος που θεωρείται µέχρι σήµερα γαλλικό…
Οι φουρνάρηδες έγιναν οι ήρωες της Βιέννης και για να γιορτάσουν την επιτυχία τους, θέλησαν να φτιάξουν ένα γλύκισµα που θα συµβόλιζε τη νίκη τους έναντι των Τούρκων. Έτσι δίπλωσαν τη ζύµη που χρησιµοποιούσαν µέχρι τότε για τα γλυκά τους µε τέτοιο τρόπο, ώστε αυτή να σχηµατίζει ένα µισοφέγγαρο. Έτσι δηµιουργήθηκε το κρουασάν, το οποίο αρχικά οι Αυστριακοί ονόµασαν «kipfel» από τη γερµανική λέξη για το µισοφέγγαρο.
Το «kipfel» έφτασε στη Γαλλία τον επόµενο αιώνα, όταν το 1770 η Αυστριακή Μαρία Αντουανέτα παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο τον 16ο (ΧVI). Τότε η Μαρία Αντουανέτα ζήτησε από τους σεφ να φτιάξουν το αγαπηµένο της γλύκισµα από την πατρίδα της. Οι Γάλλοι άλλαξαν λίγο τη συνταγή και δηµιούργησαν το δικό τους «kipfel» και το µετονόµασαν σε «croissant», από τη γαλλική λέξη που σηµαίνει επίσης µισοφέγγαρο… Αν και το κρουασάν είναι σύµβολο της αυστριακής νίκης, οι Γάλλοι περνώντας τα χρόνια κατάφεραν να το µετατρέψουν σε σύµβολο της γαλλικής ζαχαροπλαστικής…