Γιώργος Δορούκας

0
58

Ο Γιώργος Δορούκας, της εταιρείας Δ. ΔΟΡΟΥΚΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. μας μιλάει για την εταιρεία τους, τη νέα σειρά προϊόντων τους, αλλά και για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα σήμερα.

Μιλήστε μας για την εταιρεία «Ελπίδα Ελλάς», την ιστορία της και τα προϊόντα της.
Όλα ξεκίνησαν στα Κουφάλια – Θεσσαλονίκης το 1982. Τότε ο πατέρας μας και πατριάρχης της οικογένειας Δορούκας Δημήτρης, μαζί με την μητέρα μας, Κωνσταντίνα, αποφάσισαν να ανοίξουν μία μικρή βιοτεχνία συσκευασίας τροφίμων. Στην αρχή με πολύ δειλά βήματα, αλλά με μεγάλη υπομονή και επιμονή, σε ένα μικρό χώρο, άρχισαν να συσκευάζουν όσπρια και ρύζια με το διακριτικό τίτλο «ΕΛΠΙΔΑ ΕΛΛΑΣ». Φασόλια, φακές, ρεβίθια και κάποιες από τις γνωστές ποικιλίες ρυζιού ήταν τα πρώτα προϊόντα της επιχείρησης. Με πολύ αγώνα και πίστη σε αυτό που έκαναν και πάρα πολύ προσεκτικά βήματα, κατάφεραν να δημιουργήσουν προϊόντα γνωστά για την ποιότητά τους σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ελληνικής αγοράς.

Πόσα χρόνια υφίσταται;
Μετά από 30 σχεδόν χρόνια, η επιχείρηση πέρασε στη δεύτερη γενιά, πλέον, σ’ εμένα και στον αδερφό μου Νίκο. Συνεχίζοντας το κληροδότημα των γονιών μας και παραμένοντας πιστοί σε όσα τόσα χρόνια διδαχθήκαμε, βιώνοντας την οικογενειακή επιχείρηση από την έναρξή της έως και σήμερα, προσπαθούμε –και μπορώ να πω ότι τα καταφέρνουμε σε μεγάλο βαθμό παρά τις όποιες δυσκολίες που υπάρχουν στις μέρες μας- να συνεχίζουμε την παράδοση, την οποία την «παντρέψαμε» με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, παράγοντας και προσφέροντας στους καταναλωτές προϊόντα, τα οποία καλύπτουν σχεδόν κάθε ανάγκη τους. Όλων των ειδών τα όσπρια (εισαγόμενα και ελληνικά), ρύζια κάθε τύπου και ποικιλίας (Καρολίνα, Μπονέτ, Γλασέ, Νυχάκι, Basmati, Καστανό, Άγριο κλπ.), παραδοσιακά ζυμαρικά (Χυλοπίτες, Ευριστόν, Τραχανάς, Κους Κους, Πλιγούρι), croutons, μπαχαρικά και βότανα, δημητριακά πρωινού κ.α. είναι μερικά από τα προϊόντα τα οποία συσκευάζουμε και διοχετεύουμε στην ελληνική αγορά με τα brands ΕΛΠΙΔΑ, Απ’ τον Παραγωγό και Το Πρωινό μου.

Μπορείτε να μου πείτε κάποια χαρακτηριστικά που διαφοροποιηθήκατε εσείς από τους άλλους και γνώρισε η επιχείρηση σας τέτοια επιτυχία;
Είναι γεγονός ότι η χώρα μας διανύει τον 8ο χρόνο οικονομικών δυσκολιών, της επονομαζόμενης κρίσης. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια η Ελλάδα έχασε το 25% – 30% του πλούτου της, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην αντέξουν και να διακόψουν τη λειτουργία τους. Εμείς, ως οικογένεια – γιατί, όπως σας προανέφερα, μιλάμε για μία κυρίως οικογενειακή επιχείρηση – έπρεπε να επιλέξουμε: ή παραμένουμε στάσιμοι, χωρίς κανένα σχέδιο και σχεδιασμό μελλοντικό, περιμένοντας απλά το τέλος μας ως επιχείρηση, ή κάνοντας αργά, προσεκτικά μελετημένα βήματα και βάζοντας το «εμείς» πάνω από το «εγώ» να τολμήσουμε και να εξελιχθούμε για ένα καλύτερο μέλλον. Επιλέξαμε το δεύτερο και επενδύοντας σε νέα προϊόντα, σε καινούριο μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και στηριζόμενοι στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας μας, καταφέραμε να αποκτήσουμε ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού και να βγάλουμε στην αγορά μία νέα σειρά δημητριακών πρωινού, Το Πρωινό μου . Μία σειρά που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, ανεξαρτήτως ηλικίας και γευστικών προτιμήσεων, καλύπτοντας, κατά την γνώμη μου, ένα μεγάλο μέρος των διατροφικών απαιτήσεων των καταναλωτών.

Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που δεν αφήνει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα να αναπτυχθεί;
Είναι πολύ σημαντικό ότι δεν υπάρχει καμία μορφή ουσιαστικής σταθερότητας στην Ελλάδα, ούτε οικονομική, ούτε και πολιτική, όμως. Οι αβεβαιότητες παραμένουν ισχυρές, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας. Παράγοντες, όπως οι υψηλοί φόροι, το μεγάλο κόστος παραγωγής των προϊόντων και η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, έχουν δημιουργήσει μεγάλη μείωση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Από την άλλη, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η αβεβαιότητα που ανέφερα πιο πάνω, αποτελούν τροχοπέδη και εμπόδιο για κάθε μορφή ανάπτυξης. Και να μην ξεχνάμε, βέβαια, το όχι και τόσο καλό επιχειρηματικό περιβάλλον, τη γραφειοκρατία και την ανυπαρξία απλουστευμένων διαδικασιών σε όλους τους τομείς του επιχειρείν.

Πόσο σημαντικό είναι το πρωινό με τα δημητριακά;
Ως γνωστόν, το πρωινό είναι το πλέον απαραίτητο γεύμα για όλους μας. Δίνει ώθηση στον οργανισμό και με το κατάλληλο… menu μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας. Τα δημητριακά είναι πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων, είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρος, μαγνήσιο και φώσφορος, καθώς και πηγή φυτικών ινών. Περιέχουν, λοιπόν, όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Δεν βλέπω, επομένως, το λόγο ώστε να μην τα έχουμε όλοι μας ενταγμένα στις διατροφικές μας συνήθειες.

Τι μας προτείνετε να δοκιμάσουμε;
Η σειρά δημητριακών πρωινού Το Πρωινό μου, αποτελείται από μία αρκετά ικανοποιητική ποικιλία γεύσεων και υφών, η οποία, θα πρέπει να τονίσω, ότι συνεχώς εμπλουτίζεται. Σίγουρα, μία καλή επιλογή είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης (Bran Flakes) με γάλα ή με γιαούρτι. Επίσης, νιφάδες βρώμης (Oat Flakes) με γάλα ή γιαούρτι και αποξηραμένα φρούτα. Για τους πιο παραδοσιακούς υπάρχουν τα κλασικά Corn Flakes, προϊόν πάρα πολύ προσεκτικά επιλεγμένο, μιας και οι πιο παραδοσιακοί καταναλωτές είναι συνήθως και οι περισσότερο απαιτητικοί.

Ποια δημητριακά να επιλέξουμε για το πρωινό των παιδιών μας;
Ειδικά για τους μικρούς μας φίλους οι επιλογές είναι αρκετές. Όλα τα παιδιά λατρεύουν τη σοκολάτα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον προχωρήσαμε στη δημιουργία τριών διαφορετικών προϊόντων με βάση τη σοκολάτα, για να καλύψουμε κάθε παιδική επιθυμία. Choco Flakes, Choco rice crispies, Choco balls, όλα προσεκτικά επιλεγμένα για την ικανοποίηση όλων των παιδιών. Δαχτυλίδια με μέλι (Honey Rings) για πιο γλυκές αναζητήσεις, άλλα και δημητριακά ολικής άλεσης (Bran Flakes) ή νιφάδες βρώμης (Oat Flakes) για πιο υγιεινά γεύματα. Όπως και να ‘χει πάντως, τα δημητριακά αποτελούν μια καλή, εύκολη και γρήγορη λύση, γεγονός που διευκολύνει όλους τους γονείς, ιδιαίτερα όσους έχουν επιβαρυμένο πρόγραμμα.

Έχετε να προσθέσετε κάτι;
Τελειώνοντας αυτή τη συζήτηση και τη φιλοξενία στο DRONE, θα ήθελα να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι για μία επιχείρηση και για τους ανθρώπους της να επιχειρούν και να προωθούν στην αγορά, προϊόντα ποιοτικά, τα οποία γίνονται αποδεκτά από τους καταναλωτές. Χρειάζεται κόπος, αγώνας πίστη στα προϊόντα αυτά και συνεχής βελτίωση. Τελικά, όταν βλέπεις και αντιλαμβάνεσαι την ικανοποίηση του κόσμου, τότε αισθάνεσαι σαν επιχειρηματίας και σαν άνθρωπος, κυρίως, ότι ανταμείφτηκες.