Η περιοχή του Φραγκομαχαλά διατηρεί την παλιά ζεστασιά της Θεσσαλονίκης και ο πεζόδρομος Αγίου Μηνά είναι το trend place της Θεσσαλονίκης!

Ο Φραγκομαχαλάς ή Φράγκων είναι συνοικία στο Α΄ Δημοτικό Διαμέρισμα (Πυρίκαυστος Ζώνη) του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από τον 19ο αιώνα συγκεντρώθηκαν εκεί οι μη Έλληνες Ευρωπαίοι κάτοικοι της πόλης, από τους οποίους έλαβε και το όνομά της η συνοικία. Στο κέντρο της συνοικίας δεσπόζει ο καθολικός ναός της Αμώμου Συλλήψεως της Θεοτόκου, η λεγόμενη από τους Θεσσαλονικείς Φραγκοκλησιά. Στην περιοχή υπήρχε η Οθωμανική Τράπεζα, κτίριο που σώζεται έως σήμερα και στεγάζει το Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Στις οδούς Συγγρού, Βαλαωρίτου, Λέοντος Σοφού τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει πολλά καταστήματα διασκέδασης συνδυασμένα με χώρους πολιτισμού, κι εστιατόρια, όπου συχνάζουν νέοι, καλλιτέχνες και φοιτητές. Προσεγμένες γωνιές, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, μικρά εμπορικά μαγαζάκια. Ανανεώθηκαν αρκετά καταστήματα της παλιάς Θεσσαλονίκης και έτσι μυρωδιές μπαχαρικών και εξωτικών ειδών αναδύονται πίσω από τα μεταλλικά στόρια. Όπως παλιά.

Η «Πλατεία των επτά δρόμων»
«Πλάζα ντι σιέτε καλέντζος», έλεγαν άλλοτε την Πλατεία Εμπορίου οι Εβραίοι, έμποροι τυροκομικών, καφέδων και μπαχαρικών, γιατί σ’ αυτήν κατέληγαν επτά δρόμοι. Το 1900, πριν από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στον εθνικό κορμό, εδώ λειτουργούσαν υποκαταστήματα μεγάλων τραπεζών και χρηματιστηριακά γραφεία, τα οποία κινούνταν με κεφάλαια που εξασφάλιζε η πλούσια εμπορική κίνηση των Βαλκανίων.

Ανεμιστήρες και νεροκουρτίνες στις πλατείες Χρηματιστήριου – Εμπορίου της Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη έχει βαριά ιστορία και κρύβει αμέτρητες ομορφιές. Οι σύγχρονες αναπλάσεις στο ιστορικό της κέντρο αποτελούν μια προσπάθεια συνύπαρξης του κοσμοπολίτικου παλιού χαρακτήρα της και ενός μοντέρνου σημερινού προφίλ. Όπως και να ’χει, η πόλη είναι διπλά όμορφη κάθε εποχή!